pi & het brouwen van bier

Foto: Wil Stewart / Unsplash.com

Bier is één van de oudste dranken ter wereld en tot op de dag van vandaag ontzettend populair. In de middeleeuwen dronken mensen zelfs bier alsof het water was. Letterlijk, want bier was destijds veiliger dan het vervuilde water. Om bier te maken moet het water namelijk gekookt en gefilterd worden. Bovendien zitten er ook granen en vitaminen in bier waardoor het zelfs als voedzaam werd gezien!

Maar wacht even hoor: dronken kinderen dan ook bier? Dat klinkt gek maar het was wel zo! Doordat er bijna geen alcohol in het bier zat was dat toen normaal. Er werd in die tijd flink doorgedronken: gemiddeld zo’n 300 liter per persoon per jaar! Steden konden daarom soms wel meer dan honderd brouwerijen huisvesten.

Foto: Daniel Vogel / Unsplash.com

De brouwerijen van nu zijn een stuk geavanceerder geworden. Toch wordt er nog steeds gebruik gemaakt van de kennis en oude recepten van vroeger. Er zijn ontzettend veel manieren om bier te brouwen en bij dat brouwproces wordt de constante π gebruikt! In eerste instantie kan π gebruikt worden om het volume van brouwketels te berekenen. De brouwketels hebben meestal de vorm van een cilinder waardoor de inhoudsformule van een cilinder kan worden toegepast.

De constante π wordt ook gebruikt om een maximale opbrengst uit het bierbrouwsel te halen. Tijdens het brouwproces moet het bierbrouwsel een aantal keer verplaatst worden van de ene ketel naar de andere. Het verplaatsen gebeurt met behulp van een slang tussen de twee ketels. Als de slang goed is aangesloten vloeit het bier automatisch weg naar de andere ketel. Op de animatie hieronder is dit proces weergeven.

Bron: HybridMarketing / Twisttoast.

Op het moment dat de eerste ketel leeg is, blijft er nog bier in de slang zitten. In grote brouwerijen zijn deze slangen meestal erg lang. Het is daarom belangrijk dat het brouwsel in de slang eruit wordt verwijderd om verlies te voorkomen. De bierbrouwer gooit daarom een nieuwe vloeistof in de eerste ketel. Hierdoor wordt het bier in de slang alsnog verplaatst naar de nieuwe ketel. Om de juiste hoeveelheid vloeistof toe te voegen moet de brouwer precies weten hoeveel bier er in de slang aanwezig is. De formule van hierboven kan weer gebruikt worden omdat de slang een cilindervorm heeft . De brouwer moet zelf de straal en de lengte van de slang opmeten om de juiste berekening te maken.

Deze berekening is belangrijk voor de winst maar ook belangrijk voor de kwaliteit van het brouwsel! Je wilt natuurlijk niet dat de toegevoegde vloeistof in de tweede ketel terecht komt! In een brouwerij worden verschillende soorten bieren gemaakt en bovendien wordt er ook geëxperimenteerd met nieuwe recepten. Om deze reden worden er veel verschillende combinaties van ketels gemaakt die steeds een nieuwe slang op maat nodig hebben. De brouwer gebruikt daarom regelmatig een berekening met π in zijn werkzaamheden!

 
 

TERUG NAAR STARTPAGINA

Vorige
Vorige

pi & buitenaards leven

Volgende
Volgende

pi & zelfrijdende auto’s