ZIEKENHUIZEN ADVISEREN

ADVISEUR & ANALIST

Wiskundige beroepen medische sector

Welke opleidingen heb je afgerond en waarom heb je voor deze opleidingen gekozen?

Ik heb technische wiskunde gestudeerd. Op de middelbare school had ik bedacht dat ik een technische studie wilde doen, bijvoorbeeld bouwkunde of industrieel ontwerpen. Tijdens meeloopdagen en de open dag merkte ik toch dat deze studies niet bij mij pasten. Ik ben daarom ook bij wiskunde gaan meelopen, want ik vond dat het leukste vak op school en ik was er goed in. Dit voelde goed! Ik vond het leuk dat wiskunde concreet is: ‘het is wel zo of het is niet zo’. Wat me ook aansprak is dat je bij wiskunde nog veel kanten op kan en dat je niet meteen hoeft na te denken over wat je daarna precies moet worden.

 In welke sector werk je en kun je wat meer vertellen over het bedrijf/instantie waar je werkt?  

Ik werk in de zorgsector bij een ziekenhuis. Ik wilde iets doen wat maatschappelijk relevant is en zo ben ik via mijn afstudeerstage in deze sector terechtgekomen. In de zorgsector gebeurt er veel en er komen verschillende maatschappelijke thema’s voorbij. Zo zijn momenteel de stijgende zorgkosten door de vergrijzing actueel. Daarnaast is het ziekenhuis een grote organisatie die met veel verschillende facetten te maken heeft. Dat maakt het werk afwisselend en uitdagend.

Kun je beschrijven wat voor werk je nu doet?

Ik werk bij twee verschillende afdelingen. Een van de afdelingen gaat over de onderhandelingen met de zorgverzekeraar. De onderhandelingen gaan over contractafspraken met iedere verzekeraar in Nederland. Je onderhandelt over bijvoorbeeld prijsafspraken: er moet natuurlijk voldoende geld beschikbaar zijn om alle patiënten te kunnen helpen. We onderhandelen in een team van collega’s waarbij mijn rol die van analist is. Een voorbeeld van een analyse is als  er meer patiënten zijn behandeld dan de verzekeraar had verwacht en waarvoor geld beschikbaar is gesteld. Als analist kijk je dan wat daar de achterliggende oorzaak van is én of het te rechtvaardigen is. Gaat het bijvoorbeeld alleen over acute zorg, dan is het een goede reden. 

Bij de andere afdeling waar ik werk, kijken we met behulp van data hoe we kosten kunnen besparen. Je werkt hier in een projectgroep en kijkt meestal naar een bepaalde afdeling van het ziekenhuis (denk bijvoorbeeld aan een MDL (Maag Darm Lever)-afdeling, longafdeling, gynaecologie en verloskunde afdeling, etc). Voor deze afdeling brengen we alle kosten en inkomsten in beeld. We kijken naar het verschil tussen de kosten en inkomsten en doen onderzoek naar de oorzaken van die verschillen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan bepaalde veranderingen in de afgelopen jaren als mogelijke oorzaak. De uitkomsten worden vervolgens gepresenteerd aan de afdeling. Om ervoor te zorgen dat iedereen de analyses begrijpt moet je slim gebruik maken van grafieken. Daarnaast voer je ook veel gesprekken met de afdelingen. Hoe kijken zij aan tegen de mogelijke oorzaken en wat zijn hun eigen ideeën over mogelijke oplossingen? Je zit dus niet alleen maar achter je computer!

 Zou je liever in het ziekenhuis werken als wiskundige of als arts?

In een ziekenhuis kun je veel meer doen dan werken als arts of verpleegkundige. Als arts ligt de focus met name op de behandeling van patiënten. Als wiskundige ben je wat meer met het ziekenhuis als organisatie bezig. Je denkt dan onder andere na over de inrichting en ontwikkeling van de zorg. Daar zitten soms mooie en grote vraagstukken tussen. Wat ik leuk aan mijn baan vind is dat het werk heel afwisselend is waarbij je complex moet kunnen denken. 

Heb je een voorbeeld van een mooi project?

Bij mijn vorige baan werkte in aan een project over de beroertezorg in Nederland. Bij een beroerte moet de patiënt zo snel mogelijk naar een ziekenhuis om een behandeling te krijgen. Het project ging over een behandeling voor beroertezorg die relatief nieuw is en complex. Je wilt daarom dat elke arts deze behandeling een aantal keer per jaar uitvoert om het goed in de vingers te krijgen. Daarom wil je eigenlijk niet dat teveel ziekenhuizen de behandeling aanbieden. De vraag was dus: hoeveel ziekenhuizen moeten de behandeling aanbieden, zodat mensen op tijd in het ziekenhuis zijn en artsen het vaak genoeg kunnen doen? Uit onze berekeningen kwam dat het aantal ziekenhuizen met deze behandeling niet heel groot hoeft te zijn, omdat de afstanden in Nederland vrij klein zijn.

Vorige
Vorige

Directeur / ondernemer

Volgende
Volgende

Leraar voortgezet onderwijs